הקשר בין מחלות מעי דלקתיות למחולת חניכיים
תמונה של ד״ר עדן חיימוב

ד״ר עדן חיימוב

הקשר בין דלקות חניכיים למחלות מעי דלקתיות

מטרת מאמר זה היא לחקור את הקשר בין דלקת חניכיים ומחלות מעי דלקתיות (IBD), לנתח את הספרות הנוכחית בנושא ולהדגיש את המנגנונים הבסיסיים הפוטנציאליים המחברים בין שני המצבים הדלקתיים הללו. הוא דן בקשר הדו-כיווני האפשרי בין בריאות הפה והמערכת העיכול, וכיצד הבנת הקשר הזה יכולה לתרום לפיתוח גישות טיפוליות חדשות הן לדלקת חניכיים והן ל-IBD.

הקשר המורכב: כיצד דלקת חניכיים ו-IBD קשורות?

דלקת חניכיים ומחלות מעי דלקתיות (IBD) הן שני מצבים שלכאורה אינם קשורים זה לזה המשפיעים על חלקים שונים בגוף. דלקת חניכיים היא מחלת פה שכיחה , בעוד IBD מקיפה קבוצה של הפרעות דלקתיות כרוניות המשפיעות על מערכת העיכול. עם זאת, עדויות אחרונות מצביעות על כך שייתכן שיש קשר דו-כיווני מורכב בין שני התנאים הללו. בעוד שהמנגנונים המדויקים המקשרים בין דלקת חניכיים ו-IBD אינם מובנים במלואם, נהוג לחשוב שדלקת, המיקרוביום וחוסר ויסות של המערכת החיסונית עשויים להיות גורמי מפתח המניעים את הקשר הזה.

מחקרים הראו שחולים עם IBD נוטים יותר לחוות מחלת חניכיים, ולהיפך. לדוגמה, אנשים עם מחלת קרוהן, סוג של IBD, נוטים פי שלושה לפתח דלקת חניכיים מאשר אנשים בריאים. באופן דומה, חולים עם דלקת חניכיים נוטים יותר לפתח IBD, כאשר מחקר אחד הראה שלאנשים עם דלקת חניכיים חמורה היה סיכון גבוה ב-30% לפתח מחלת קרוהן. ממצאים אלו מצביעים על כך שעשויים להיות גורמי סיכון משותפים או מנגנונים בסיסיים המקשרים בין שני המצבים הללו.

האופי המדויק של הקשר בין דלקת חניכיים ל-IBD הוא מורכב ורב גורמים. מנגנון אחד המוצע הוא ששני המצבים חולקים מסלול משותף של דלקת כרונית. דלקת היא סימן היכר של דלקת חניכיים וגם של IBD, וחושבים שמולקולות דלקתיות המשתחררות בפה עשויות לתרום להתפתחות ולהתקדמות של IBD. לעומת זאת, דלקת במעיים עלולה לעורר שחרור של מתווכים דלקתיים שעלולים לתרום להתפתחות דלקת חניכיים.

קשר פוטנציאלי נוסף בין דלקת חניכיים ל-IBD הוא המיקרוביום. הן למיקרוביום הפה והן למעי תפקידים חשובים בשמירה על הבריאות ומניעת מחלות. שיבושים במיקרוביום היו מעורבים בהתפתחות הן של דלקת חניכיים והן של IBD. לדוגמה, פתוגנים חניכיים כגון Porphyromonas gingivalis זוהו בצואה של חולים עם IBD, מה שמצביע על כך שחיידקי הפה עשויים למלא תפקיד בהתפתחות דלקת במעיים. באופן דומה, שינויים במיקרוביום המעי נקשרו להתפתחות של מחלות חניכיים.

דלקת: מנגנון פעולה משותף?

דלקת כרונית היא סימן היכר גם לדלקת חניכיים וגם ל-IBD, וחושבים שמנגנון משותף זה עשוי לתרום לקשר בין שני המצבים הללו. דלקת היא תהליך מורכב הכולל הפעלה של תאי חיסון ושחרור של מתווכים דלקתיים שונים. בתגובה להצטברות רובד חיידקים, הגוף מגביר תגובה חיסונית שמביאה לייצור ציטוקינים, כימוקינים ומולקולות דלקתיות אחרות. מולקולות אלו תורמות להרס הרקמות החניכיים ולהתפתחות דלקת חניכיים.

באופן דומה, ב-IBD, דלקת כרונית מונעת על ידי חוסר ויסות של מערכת החיסון ושחרור ציטוקינים פרו-דלקתיים. תאים דלקתיים חודרים לרירית המעי ומשחררים מגוון ציטוקינים,התורמים לנזק לרקמות. דלקת.

למרות שהמנגנונים המדויקים המקשרים בין דלקת למחלה אינם מובנים במלואם, ברור שלדלקת תפקיד מפתח בהתפתחות והתקדמות של דלקת חניכיים ו-IBD כאחד. התמקדות בדלקת עשויה להיות אסטרטגיה חשובה למניעה וטיפול במצבים אלה. תרופות אנטי דלקתיות, כגון תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) וחומרים ביולוגיים המכוונים לציטוקינים ספציפיים, שימשו לטיפול ב-IBD ועשויות להיות בעלות פוטנציאל לטיפול גם בדלקת חניכיים.

המיקרוביום: שחקן מפתח הן בדלקת חניכיים והן ב-IBD?

המיקרוביום האנושי הוא מערכת אקולוגית מורכבת של מיקרואורגניזמים המתקיימים במקביל עם המארח האנושי. המיקרוביום מעורב בתהליכים פיזיולוגיים חשובים רבים, כולל עיכול, ויסות מערכת החיסון וחילוף חומרים. בשנים האחרונות החלו חוקרים לחקור את תפקידו של המיקרוביום בהתפתחות מחלות, כולל דלקות חניכיים ו-IBD.

בדלקת חניכיים, הצטברות רובד חיידקים מעוררת תגובה חיסונית המובילה להרס של רקמות החניכיים. המיקרוביום של חלל הפה נחשב למלא תפקיד חשוב בהתפתחות דלקת חניכיים. מיני חיידקים מסוימים, כגון Porphyromonas gingivalis, היו מעורבים בפתוגנזה של דלקת חניכיים. חיידקים אלו מייצרים גורמי ארס התורמים להרס רקמות ולדלקת.

באופן דומה, ב-IBD, נצפו שינויים במיקרוביום המעי. דיסביוזיס, או חוסר איזון בהרכב המיקרוביום, נקשר להתפתחות של IBD. מחקרים הראו שחולים עם IBD הפחיתו את המגוון המיקרוביאלי ושינו אוכלוסיות חיידקים בהשוואה לאנשים בריאים. יתר על כן, מינים חיידקיים ספציפיים, כגון Escherichia coli ו-Fusobacterium nucleatum, היו מעורבים בפתוגנזה של IBD.

הקשר בין המיקרוביום למחלה הוא מורכב, והמנגנונים המדויקים שבהם תורמים שינויים במיקרוביום להתפתחות המחלה אינם מובנים במלואם. עם זאת, ברור שהמיקרוביום ממלא תפקיד חשוב גם בדלקת חניכיים וגם ב-IBD. אפנון המיקרוביום עשוי להיות אסטרטגיה מבטיחה למניעה וטיפול במצבים אלה. פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה והשתלת מיקרוביוטה צואתית (FMT) נחקרו כטיפולים פוטנציאליים עבור IBD ועשויות להיות להם השלכות גם על ניהול דלקת חניכיים.

חוסר ויסות של מערכת החיסון: בסיס משותף
להתפתחות דלקת חניכיים ו-IBD?

דלקת חניכיים ו-IBD מתאפיינים שניהם בדלקת כרונית, מה שמצביע על כך שחוסר ויסות של מערכת החיסון עשוי להיות מנגנון פעולה משותף. בדלקת חניכיים, התגובה החיסונית להצטברות רובד חיידקים מובילה להרס של רקמות חניכיים. ב-IBD, התגובה החיסונית לדיסביוזיס וטריגרים סביבתיים אחרים גורמת לדלקת כרונית של מערכת העיכול.

שני המצבים קשורים לשינויים באוכלוסיות תאי מערכת החיסון וייצור ציטוקינים.

יתר על כן, נטייה גנטית לחוסר ויסות חיסוני הייתה מעורבת הן בדלקת חניכיים והן בהתפתחות IBD.

"פה בריא, מעי בריא": החשיבות של היגיינת הפה בניהול IBD

מחקרים הראו ששמירה על היגיינת פה טובה חשובה לניהול IBD. פה בריא יכול לתרום למעי בריא, שכן המיקרוביום הפה והמיקרוביום של המעי קשורים זה בזה. היגיינת פה לקויה עלולה להוביל לדיסביוזה במיקרוביום הפה, מה שעלול לתרום לדיסביוזה במיקרוביום המעי. דיסביוזה זו עלולה לעורר דלקת ולהחמיר תסמיני IBD. לכן, שמירה על היגיינת פה טובה היא חיונית להפחתת הסיכון להחמרת IBD.

בדיקות וניקוי שיניים קבועים חשובים למניעה וטיפול בדלקת חניכיים, הקשורה בסיכון מוגבר להתפתחות והחמרה של IBD. בנוסף,צחצוח נכון ושימוש בחוט דנטלי יכולים לסייע במניעת הצטברות רובד חיידקים, אשר יכול לתרום למחלות חניכיים ולדלקת מערכתית.

בנוסף לשמירה על היגיינת הפה, אימוץ תזונה בריאה יכול גם לקדם את בריאות המעיים והפה. תזונה עשירה בסיבים ובמזונות צמחיים הוכחה כמעודדת מיקרוביום מעיים מגוון ומפחיתה דלקות. באופן דומה, צריכת מזונות דלים בסוכר ופחמימות מעובדות יכולה לסייע במניעת דיסביוזה במיקרוביום הפה.

יתר על כן, מחקרים מסוימים הראו כי פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה עשויים להיות יעילים בניהול תסמיני IBD על ידי וויסות המיקרוביום של המעי. באופן דומה, לפרוביוטיקה עשויה להיות גם תפקיד בשמירה על מיקרוביום אוראלי בריא. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את ההשפעות של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה הן על המעיים והן על מיקרוביום הפה.

גישות טיפוליות: האם מיקוד במצב אחד יכול לשפר את השני?

מחקרים אחרונים חקרו את הפוטנציאל של התמקדות בדלקת חניכיים לשיפור תוצאות IBD. גישה אחת היא שימוש בחומרים אנטי-מיקרוביאליים להפחתת דלקת במיקרוביום הפה וגם במעיים. לדוגמה, הוכח כי האנטיביוטיקה מטרונידזול משפרת הן מחלת חניכיים ותסמיני IBD בחלק מהחולים. עם זאת, השימוש באנטיביוטיקה יכול להוביל גם לעמידות לאנטיביוטיקה ודיסביוזה במיקרוביום המעי, ולכן יש לשקול היטב את השימוש בהם.

גישה נוספת היא השימוש בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) כדי למקד דלקת הן בדלקת חניכיים והן ב-IBD. כמה מחקרים הראו ש-NSAIDs יכולים לשפר מחלות חניכיים, ויש גם עדויות המצביעות על כך של-NSAIDs עשויה להיות השפעה מגנה מפני התפתחות IBD. עם זאת, לתרופות NSAID יכולות להיות גם השפעות שליליות, כגון דימום במערכת העיכול, ויש לעקוב בקפידה אחר השימוש בהם.

בנוסף, כמה מחקרים חקרו את הפוטנציאל של מיקוד למיקרוביום המעי לשיפור תוצאות בריאות הפה. לדוגמה, פרוביוטיקה הוכחה כמשפרת תוצאות של מחלות חניכיים בחלק מהמחקרים. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את ההשפעות של פרוביוטיקה על המיקרוביום הפה וכיצד הם עשויים להשפיע על תוצאות IBD.

נקודות מבט לעתיד: מה צפוי לחקר דלקות חניכיים ו-IBD?

בעתיד, יש צורך במחקר נוסף על הקשר המורכב בין דלקת חניכיים ל-IBD כדי להבין טוב יותר את המנגנונים העומדים בבסיס הקשר הזה. מחקר זה צריך להתמקד בזיהוי החיידקים והמסלולים הספציפיים של מערכת החיסון המעורבים בהתפתחות הן של דלקת חניכיים והן של IBD. זה יכול להוביל לפיתוח של גישות טיפוליות ממוקדות יותר המטפלות בגורמים הבסיסיים של שני המצבים.

תחום נוסף של מחקר עתידי הוא פיתוח של סמנים ביולוגיים עבור דלקת חניכיים ו-IBD. נכון לעכשיו, אין סמנים ביולוגיים אמינים לדלקת חניכיים, מה שהופך את האבחון והטיפול למאתגרים. יתר על כן, בעוד שיש סמנים ביולוגיים ל-IBD, הם לא תמיד מדויקים, ויש צורך בסמנים ביולוגיים ספציפיים ורגישים יותר שיכולים לסייע באבחון ובניטור הטיפול.

לבסוף, מחקר עתידי צריך להתמקד בפיתוח גישות רפואה מותאמות אישית הן עבור דלקת חניכיים והן עבור IBD. בהתחשב במשחק הגומלין המורכב בין המיקרוביום הפה והמעי, כמו גם ההטרוגניות של מצבים אלה, סביר להניח שגישה מתאימה לכולם לא תהיה יעילה. במקום זאת, גישות מותאמות אישית שלוקחות בחשבון את המיקרוביום הייחודי של האדם, המערכת החיסונית והפרופיל הגנטי עשויות להוביל לטיפולים יעילים וממוקדים יותר עבור דלקת חניכיים ו-IBD.

החשיבות בביקורים אצל רופא שיניים

דילוג על רופא השיניים אינו נדיר אצל מבוגרים, במיוחד כאשר יש כל כך הרבה גורמים אחרים . אנשים עם IBD כבר רואים רופאים שונים על בסיס קבוע ועשויים להיות להם נטל כלכלי משמעותי להתמודד עם זה. ניקוי שיניים פעמיים בשנה או טיפול בבעיות פה אחרות נוטים להידחף מטה בסדר העדיפויות, .

עם זאת, כמו היבטים רבים של שירותי בריאות, טיפול מונע מתאים יהיה הגורם החשוב ביותר בהימנעות מבעיות עתידיות. צחצוח ושימוש בחוט דנטלי פעמיים ביום מומלצים לטיפול בפה עבור רוב המבוגרים, אך אנשים עם IBD צריכים לשאול את רופאי השיניים שלהם אם יש צורך בטיפול יומי אחר.

מציאת רופא שיניים שיש לו ניסיון עם חולים עם IBD יכולה לקחת זמן. אולי כדאי לבקש מהגסטרואנטרולוג המלצה לרופא שיניים מקומי שיש לו ניסיון עם חולים עם IBD או מחלות כרוניות אחרות.

 הליכים דנטליים מסוימים עשויים לדרוש שימוש באנטיביוטיקה או בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) ויש להיות במעקב אצל  גסטרואנטרולוג כאשר משתמשים בתרופות אלו. הסיבה לכך היא שאנטיביוטיקה ו-NSAID שניהם הוכחו כגורמים לבעיות עבור אנשים מסוימים עם IBD, כגון שלשול או אפילו התלקחות.

יותר ויותר מבינים כי IBD משפיע על האדם כולו. זה כולל גם את הפה והשיניים, אם כי זה אולי לא החלק בגוף שרוב האנשים עם IBD מתמקדים בו. כדאי לדבר עם גסטרואנטרולוג על מציאת רופא שיניים שיכול לעזור לא רק אם יש בעיות, אלא גם בטיפול מונע. ייתכן שאנשים עם IBD עשויים להזדקק לתזמן ניקויים נוספים או שיש להם שגרת טיפול מיוחדת בפה, במיוחד לפני או אחרי ניתוח. לספר לרופא שיניים על IBD וגם על כל תרופה חשובה גם היא, במיוחד כאשר יש צורך בהליכי שיניים.

לסיכום

ישנן עדויות הולכות וגדלות המצביעות על קשר בין דלקת חניכיים ומחלות מעי דלקתיות, פוטנציאלי עקב מסלולים דלקתיים משותפים, שינויים במיקרוביום וחוסר ויסות של מערכת החיסון. דרוש מחקר נוסף כדי להבין היטב את היקף הקשר הזה ואת ההשלכות הקליניות שלו. גישה מקיפה המכוונת הן לבריאות הפה והן לבריאות מערכת העיכול עשויה להוביל בסופו של דבר לשיפור הטיפול והתוצאות של המטופלים.

ד״ר עדן חיימוב מומחה ברפואת שיניים ואסתטיקה
ד״ר עדן חיימוב מומחה ברפואת שיניים ואסתטיקה

ליצירת קשר עם ד״ר עדן חיימוב התקשרו 050-2669090

לעמוד הבית לחצו כאן

לקרוהן-זון לחצו כאן

לטיפים לחצו כאן

שתף את הפוסט

אולי יעניין אותך...
דילוג לתוכן